16 Φεβρουαρίου, 2023

Ελλάδα, Μονοπάτια Αφήγησης - Δράση για τα παιδιά της ακριτικής Ελλάδας

Ελλάδα, Μονοπάτια Αφήγησης - Δράση για τα παιδιά της ακριτικής Ελλάδας

Τις δράσεις που αξίζει τις επαινούμε και τις στηρίζουμε. Μία απο αυτές είναι και η Δράση «Ελλάδα, Μονοπάτια Αφήγησης», η οποία είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και απευθύνεται  σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, από το νηπιαγωγείο έως τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΗ "ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ"

Αφορά τη διαδραστική αφήγηση δια ζώσης ή online, ελληνικών παιδικών βιβλίων από την εκδότρια και συγγραφέα Μαρίνα Πλούμπη στα παιδιά της ακριτικής Ελλάδας και στα Ελληνόπουλα της διασποράς.

Η ιδέα της δράσης δημιουργήθηκε όταν το Μάιο του 2022 απεστάλη ως δωρεά το βιβλίο της Μαρίνας Πλούμπη με τίτλο  «Η τελευταία γουλίτσα» (το πρώτο παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα με θέμα τον αποθηλασμό) στη σχολική μονάδα Αγαθονησίου, στα Δωδεκάνησα και ακολούθησε κατόπιν παρότρυνσης των δασκάλων της σχολικής αυτής μονάδας μια διαδραστική αφήγηση του βιβλίου αυτού. Η εν λόγω αφήγηση έλαβε χώρα στην αίθουσα "Σύμπλευση" της σχολικής μονάδας του Αγαθονησίου μέσω του διαδικτύου και ηλεκτρονικού υπολογιστή.  Ο ενθουσιασμός των παιδιών για κάτι που ζούσαν πρώτη φορά ήταν συγκινητικός και έδωσε το κίνητρο να συνεχίσει η συγγραφέας τέτοιες παρουσιάσεις και να μοιράζει χαρά σε όλα τα παιδιά που ζουν στην ακριτική Ελλάδα αλλά και στα παιδιά της ομογένειας.  

Στη συνέχεια η Δράση συνεχίστηκε δια ζώσης με τη διαδραστική αφήγηση των βιβλίων «Η τελευταία γουλίτσα» και το «Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!» στις Μοίρες του νομού Ηρακλείου, στη Στεμνίτσα του νομού Αρκαδίας και στην Καρδαμύλη του νομού Μεσσηνίας. Η χαρακτηριστική φράση παιδιού «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ συγγραφέα και αφήγηση βιβλίου» ήταν η κινητήριος δύναμη της αποφασιστικότητας του να πάμε σε κάθε χωριό της Ελλάδας, είτε δια ζώσης είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και διαδικτύου/πολυμέσων και εφαρμογών.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός η ομαδική συνεργασία, η αλληλεπίδραση, η εποικοδομητική ανατροφοδότηση από τα ίδια τα παιδιά, η εξοικείωσή τους και η απόκτηση πολιτιστικών εμπειριών με αφορμή το βιβλίο.

​ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος μας να οργανώσουμε  αφηγήσεις σε όσο δυνατόν περισσότερα χωριά, νησιά, κωμοπόλεις και σχολεία της Ομογένειας. 

Το ελληνικό παιδικό βιβλίο γίνεται ακόμη ένα μονοπάτι που ενώνει όλα τα Ελληνόπουλα και τα ελληνόφωνα παιδιά μεταφέροντας ένα ισχυρό μήνυμα: Ίσες ευκαιρίες στον πολιτισμό για όλα τα παιδιά.

Αν επιθυμείτε το σχολείο ή ο δήμος σας να λάβει μέρος στη Δράση, επικοινωνήστε με τη συντονίστρια Μαρίνα Πλούμπη: marinaploumpi@yahoo.com

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.