30 Μαρτίου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - simmetria.gr

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - simmetria.gr

2 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, στα γενέθλια του μεγαλύτερου παραμυθά όλων των εποχών, του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με τα παραμύθια του οποίου γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966 και έκτοτε τιμάται με δεκάδες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.

Το παιδικό βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο της φαντασίας, με τα φτερά του οποίου ταξιδεύουμε σε κόσμους μαγικούς αλλά και στον υπαρκτό κόσμο, αυτόν που βρίσκεται γύρω μας και με τη συντροφιά ενός βιβλίου είναι καλύτερος.

Ένα βιβλίο μας βοηθάει ν’ ανακαλύψουμε τα συναισθήματά μας, αφού μέσα από τις σελίδες του και τις περιπέτειες των ηρώων του ξεδιπλώνεται το πώς νιώθουμε, τι αισθανόμαστε. Η χαρά γίνεται και δική μας, ο προβληματισμός το ίδιο.  Μέσα από τις λέξεις μαθαίνουμε τους κόσμους που περιγράφονται αλλά και λέξεις που πριν δεν γνωρίζαμε, ενώ μερικές φορές πλάθουμε και… δικές μας. Αμέ! Γινόμαστε εξερευνητές των λέξεων!

Ένα βιβλίο μπορεί να είναι διασκέδαση αλλά και συνάμα γνώση, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο μέσα από το οποίο διδασκόμαστε, αποκτούμε δεξιότητες, ερχόμαστε σ’ επαφή με την πλούσια γλώσσα μας, παράγουμε εικόνες και ήχους.

Μ’ ένα βιβλίο ονειρευόμαστε, κόσμους, επαγγέλματα, ταξίδια, αναπαράγουμε ιστορίες ή δημιουργούμε νέες. Γινόμαστε οι ήρωές του ή «γεννάμε» καινούριους, γιατί μέσω των βιβλίων εμπνέουμε και εμπνεόμαστε. Πώς θα αποχαιρετούσαμε τη μέρα δίχως τη συντροφιά μιας ιστορίας; Πώς θα αποκαλύπταμε όσα δεν μπορούμε να πούμε σ’ αυτούς που αγαπάμε; Τι θα ήταν οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων χωρίς το γέλιο των μικρών τους αναγνωστών;

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου, μας προσκάλεσε στο Λεωνίδιο. Δεχτήκαμε με μεγάλη  χαρά κι εμείς αλλά και όλα τα βιβλία μας. Μαζί μας θα βρίσκονται  οι συγγραφείς Μήνα Μητροπούλου και Μαρίνα Φραγκεσκίδου, αλλά και η εικονογράφος Βιβή Μαρκάτου.

Σας περιμένουμε για δυο μέρες γεμάτες δράση, δημιουργία και πολλά βιβλία για να γιορτάσουμε την ξεχωριστή αυτή ημέρα!